AUTORIZARE INCHIDERE BALCOANE – BUCURESTI
2021.08.16_EDIT: Primaria Sectorului 4 nu mai primeste asfel de cereri decat din partea Asociatiei de Proprietari, un proiect comun pentru tot blocul. Felicit primaria pentru aceasta masura !
2021.06.20_EDIT:Am primit doua telefoane de la utilizatorii site-ului care m-au informat ca nu mai este necesara autorizarea inchiderii balcoanelor / logiilor, dar nu au putut sa precizeze ce lege sau normativ aduc aceasta schimbare. Prin research in mediul online nu am aflat raspunsul si nici timp nu am investit ca sa contactez primariile sa obtin un raspuns oficial, scris. Prin urmare, ati ajuta comunitatea sa imi transmiteti aceste date ca sa le transcriu in acest articol, in cazul in care aflati voi raspunsul. Personal, consider ca ar fi o masura legislativa gandita gresit deoarece va permite macelarirea fatadelor constructiilor, inchizand individual prin solutii neunitare de materiale, culori si ceea ce este cel mai vizibil, proportia panourilor de tamplarie (impartirea suprafetelor vitrate).
Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial nr. 873 din 30 octombrie 2019 22. La articolul 7, după alineatul (201) se introduc şase noi alineate, alineatele (202)-(207), cu următorul cuprins: […] (206) Pentru lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor existente se va emite autorizaţie de construire în baza unei documentaţii de autorizare cu conţinut simplificat având următorul cuprins:
– memoriu de arhitectură,
– releveu,
– faţadă,
– propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor şi avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spaţiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcţiune.
Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor mentioneaza obligația proprietarilor: *de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei.
Incep prin a va descuraja sa inchideti balcoanele de la etajele locuintelor colective deoarece fatadele vor arata foarte rau din punct de vedere estetic si in momentul cand veti vrea sa vindeti apartamentul valoarea acestuia va scadea datorita urateniei constructiei. De regula, proprietarii nu reusesc sa demareze un proiect comun ca sa inchida cu aceleasi solutii unitare de materiale si constructive. Exista variante de inchideri frumoase atunci cand un arhitect gandeste un volum modern si echilibarat sau in armonie cu arhitectura casei care poate fi una cu oarecare istorie in spate, dupa caz.
La etaj, balconul este substitutul gradinii casei pe care vreti de fapt sa o transformati intr-o sera in varianta optimista, sau intr-un depozit de muraturi in varianta nefericita. Cel mai adesea aveti nevoie doar sa inlocuiti tamplaria existenta cu una mai performanta la camera cu balcon, si sa demarati izolarea peretilor exteriori impreuna cu toti vecinii. Asociatiile de proprietari sa isi faca treaba si sa se inscrie in programele de reabilitare – locuinte colective din primarii. Mai inteleg nevoia sa il inchideti ca sa va fie birou atunci cand lucrati de acasa, ar fi poate singura scuza, altfel, va asigur ca nu veti petrece prea mult timp in acest balcon inchis. Unii dintre voi aveti nevoie de protectie impotriva vantului dominant. Recomand panouri din sticla securizata, cat mai transparente (“tocarie invizibila”), ca sa nu altereze estetica fatadelor.
Loggia sau balconul este locul de relaxare in aer liber, atunci cand nu ai chef sa iesi la o plimbare. Situarea la inaltime iti ofera o perspectiva frumoasa asupra cartierului. Balconul unui apartament amplasat la etajele inferioare ofera avantajul apropierii de coroanele copacilor. Recomand inlocuirea tamplariei existente cu una performanta si gasirea de solutii de termoizolare, dupa caz. Imi cer scuze ca ma repet.
Prin urmare, gasesc util doar sa construiesti la parter, atunci cand acesta nu exista. Deja “se afla in gradina”, prin pozitia privilegiata de a fi primul nivel locuit mai aproape de vegetatie pentru cei care au trait in copilarie la casa si se obisnuiesc mai greu cu traiul la etaje superioare. Personal, prefer locuirea la etajele superioare. Am locuit multi ani si la parter si la ultimul nivel la etajul 8 si clar sunt mai multe avantaje sus. In ziua de azi lifturile nu se mai defecteaza atat de des. Pentru confortul si siguranta celor care locuiesc apartamentul, balconul de la parter trebuie sa fie inchis. Acest balcon se va inscrie in proiectia balconului de la etajul 1.
Inchiderea de balcoane inseamna modificarea fatadelor si modificarea temei initiale de proiectare. Aceste modificari neautorizate sunt amendate cu valori uriase care pot ajunge la 100000 lei. Ca etape de lucru si numar de documente, construirea unui balcon la parter este aproximativ similara cu extinderea unei case, atunci cand nu exista deja un balcon si la acest nivel care sa aiba o placa din beton. In cazul mentionat, balconul va avea o fundatie, inchideri autoportante, parapet si ferestre. Din acest motiv si relatia cu vecinatatile, lista de aprobari cerute de catre departamentele de urbanism din cadrul primariilor este similara cu a extinderii unei case deja construite.
Pasii care sunt de urmat sunt urmatorii:
– membrii familiei sa se puna de acord cu ceea ce isi doresc de la acest balcon > sa devina un spatiu de birou, un loc de relaxare, un loc pentru depozitare sau toate la un loc?
– alegerea finala va duce in mod firesc la browser, veti cauta cu ajutorul internetului exemple de balcoane amenajate si probabil un arhitect
– rolurile arhitectului si structuristului nu pot fi ignorate, deoarece autorizatia de construire nu se elibereaza fara autentificarea documentelor care stau la baza obtinerii acesteia
– urmatorul pas important pe care il puteti face singuri este sa cereti la primarie un Certificat de Urbanism a carui eliberare / emitere legal dureaza in jur de 30 de zile, document din care veti afla care este lista cu avizele si acordurile cerute.
Varianta simplificata de autorizare a inchiderii de balcoane la etajele constructiilor ar fi prin asa-zisa SCHIMBARE DE TEMA pe motivul modificarii fatadelor, dar aceasta cale este posibila numai la constructiile relativ noi, prin concursul proiectantului initial al cladirii sau rugati dezvoltatorul sa va ajute in nume propriu prin desemnarea unui alt proiectant, acesta avand drept de proprietate asupra proiectului, odata ce l-a achitat. Depinde ce clauze de contract si conditionari a semnat cu proiectantul general initial.
LISTA cu documentele necesare autorizarii inchiderii balcoanelor situate la parter de bloc:
PASUL 1: Obtinerea Certificatului de Urbanism de la Primaria unde este arondat apartamentul (oficial dureaza 30 de zile, dar in Bucuresti nu se respecta acest termen)
- Cerere tip semnata original de catre beneficiar sau imputernicit – 1 ex.
- Imputernicire / delegatie de la firma, in cazul in care este proprietar o persoana juridica – 1 ex original semnat
- Copie CUI / CIF in cazul persoanelor juridice sau copie CI in cazul persoanelor fizice. Delegatul firmei sa aiba de rezerva o copie a CI, just in case ca va cere. Romania inca este tara in care ne acoperim de multe hartii, cand ar trebui sa predam digital si sa se arhiveze totul electronic pe servere dedicate.
- Copia actului doveditor detinere proprietate – 1 ex.
- Planurile cadastrale scarile 1: 2000 si 1: 500 – 2 ex. fiecare, planuri care vor deveni anexe ale Certificatului de Urbanism. In cazul in care nu le aveti, trebuie sa le obtineti de la OCPI (pentru Bucuresti) si costa 80 de lei. Daca nu aveti proprietatea actualizata la Cadastru, este rau, notarul care s-a ocupat de vanzarea-cumpararea apartamentului trebuie sa actualizeze cadastrul (intabularea)
- Extras de Carte Funciara care se obtine online de la ANCPI (click aici: https://oassl.ancpi.ro/openam/UI/Login ) si costa 20 de lei (trebuie sa va creati un cont pe site). Fizic, este de asteptat la cozi la OCPI si dureaza 3 zile in Bucuresti
- Scurt memoriu in care sa descrieti necesitatea acestui demers / oportunitatea investitiei, daca afecteaza sau nu bilantul teritorial si vecinatatile, mentionati daca se realizeaza pe placa de balcon existent sau se va sapa fundatie, sau se va turna placa suport pe sol, etc.
- In cazul blocurilor noi aflate foarte aproape de alte proprietati, ar fi bine sa schitati si amprenta la sol pe un plan scara 1: 500 cu indicarea cotei la care se afla de cea mai apropiata constructie permanenta si functiunea acesteia (locuire, comert, institutie publica, etc)
- Taxa C.U. are valori mici ( cercetati site-ul primariei sau sunati departamentul Urbanism si aflati valoarea) si se achita in contul de impozite si taxe al primariei prin transfer bancar, sau la Posta Romana, sau la CEC, sau specific localitatii dumneavoastra
- Cu 15 zile inainte de termenul de expirare de 1 an, puteti sa mai prelungiti inca pentru 1 an valabilitatea, cu depunere de cerere cu minim 15 zile inainte de data epirarii
- Unele primarii mai destepte au inceput sa lucreze doar digital, informati-va in localitatea dvs. daca sunt chiar necesare si fizic sa fie depuse. Altfel pdf, sau scan si prin email. Achitarea taxei prin serviciile home-banking, totul se poate realiza online.
PASUL 2: Obtinerea Autorizatiei de Construire
Biblioraftul va cuprinde doua parti cu separator: exemplarul 1 pentru primarie si exemplarul 2 (mai subtire) cu documentele care se vor intoarce semnate la beneficiar.
EXEMPLARUL 1
Copii tip “xerox” (cu cateva exceptii pe care le voi mentiona) intr-un singur exemplar, ale documentelor:
- Cerere tip + anexe cf L.50, cerere pe care nu o gasiti in format editabil pe internet, decat accidental. Cererea o semneaza beneficiarul, anexele le semneaza proiectantul.
- Dovada achitarii taxelor de autorizare si de Timbru OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania)
- Devizul de lucrari, taxele fiind procent din acest deviz (0.5% si 0.05%)
- Delegatie de la firma in cazul persoanelor juridice (sa aveti de rezerva si o copie a actului de identitate al deponentului)
- Copie CUI / CIF (persoane juridice proprietar) sau copie CI in cazul persoanelor fizice
- Opis cu documentatia depusa
- Copie Certificat de Urbanism si anexele desenate (planurile cadastrale de regula)
- Copie notariala (original, nu tip xerox) a actului de proprietate
- Extras de Carte Funciara care se obtine online de la ANCPI si costa 20 de lei (trebuie sa va creati un cont pe site). Fizic, este de asteptat la cozi la OCPI si dureaza 3 zile in Bucuresti
- Copie Certificat de Urbanism si anexele desenate (planurile cadastrale de regula)
- Releveu situatie existenta semnat de un cadastrist sau arhitect care sa cuprinda planul, o sectiune si cele 2 sau 3 fatade ale zonei balconului (unele primarii cer in 2 exemplare)
- Cateva fotografii relevante cu fatadele blocului, dar si zona apartamentului crop
- Expertiza tehnica semnata si stampilata de expert acreditat MLPTL- 1 exemplar original
- Referate verificatori de proiecte + legitimatii la specialitatile structura cerinta A si arhitectura, dupa caz.
- DOSAR – ARHITECTURA (2 exemplare originale):
- Foaie de capat DTAC arhitectura
- Borderou cu documentatia
- Memoriu justificativ arhitectura semnat / stampilat de arhitect si verificator
- Plan de situatie cu bilantul teritorial intocmit pe suport cadastral
- Planse desenate (plan, sectiune, toate fatadele modificate si legaturile cu vecinatatile) semnate / stampilate de arhitect si verificator
- Fotografiile cu existentul editate cu propunerea si incadrarea in coerenta estetica a fatadei, alinierea cu balcoanele superioare si ideal ar fi sa existe o unitate cu modul de impartire a canaturilor de ferestre ale balcoanelor inchise situate deasupra. Recomandarea este pentru sistemele pliabile sau glisante din gama rezidentiala usoara, cu profile de imbinare de numai 3 mm. Aspectul este de transparenta totala, modern, cu posibilitatea configurarii pe curb.
- DOSAR – STRUCTURA
- Memoriu, plan fundatii (pentru parter) si detalii de fundatii, sau simplu placa turnata armata / dupa caz. Urmariti ce indica expertiza.
- Referatele verificatorilor de proiecte acreditati MLPTL / MDRAP
AVIZE si ACORDURI ESTIMATE GENERIC (in cazul in care propuneti fundatii)
– mediu
– apa / canal
– energie electrica
– termoficare
– gaz
– salubritate
– telefonie
NOTA DESPRE EXPERTIZA TEHNICA A STRUCTURII:
Din 2019 nu se mai accepta de catre ISC doar acordul proiectantului initial al cladirii iar din 2020 nu mai este necesar acordul ISC (pentru Bucuresti – Ilfov, nu stiu in alte localitati care regulamentul) pentru orice fel de interventii. Nu am avut ragaz sa ma informez la primarii daca se mai cere acest acord si la inchiderea balcoanelor (intrebati telefonic la Urbanism).
ALTE DOCUMENTE:
– unele primarii se multumes ca in loc de deviz sa depuneti o declaratie cu valoarea investitiei, ca sa poata sa calculeze taxele
– acordul asociatiei de proprietari (update: in multe cal fiecarui proprietar de apartament din asociatie – unele primarii accepta doar de pe cate o singura scara, trebuie sa aflati de la primarie ce vor mai exact pentru ca difera de la un sector la altul si intre localitati)
– Certificatul de atestate fiscala la zi (nu mai vechi de 30 de zile), acel popular spus DITL
– aviz de conformitate de la primarie (doar la Sectorul 6 din capitala)
TAXE:
– taxe pentru fiecare aviz sau acord (intre 105 lei si 200-300-400 lei de la furnizorul de gaz)
– taxa pentru timbrul OAR – Ordinul Arhitectilor din Romania (taxa care intra in responsabilitatea investitorului, nu a arhitectului, cum gresit s-ar intelegere din asocierea de cuvinte)
– taxa pentru autorizatia de construire care se calculeaza 0.5% din valoarea devizului si se va regla la receptia lucrarii; sunt cazuri in care se cere si taxa pentru depozitare moloz, dar n-am intalnit si la lucrari atat de mici;
EXEMPLARUL 2
Copie dupa C.U. + anexele la C.U. (planurile cadastrale) si identice (originale) dosarele de arhitectura si structura, cate 1 exemplar.
Informati-va la Primarie despre ceea ce urmeaza dupa obtinerea Autorizatiei, daca trebuie sa anuntati inceperea lucrarilor doar la Primarie sau si la Inspectoratul de Stat in Constructii (complicat este la parter cand sapati fundatii). Autorizarea dureaza de la 1 luna (legal) la 6 luni sau chiar mai mult … depinde de primarie …
Autorizatia se prelungeste odata declarata inceperea lucrarii la ISC / primarie – dupa caz. In anexele la cerere privind termenele de executie scrieti un termen de minim 24 luni, puteti sa cereti mai mult, dar nu prea acepta, depinde de primarie insa ce vor scrie in Autorizatie, dar numai la investitiile mari se acorda termene mai lungi de 2 ani.
Cand veti prelungi veti mai achita 30% din taxa de autorizare.
Recomandarea mea este sa intocmiti un deviz realist al acestei investitii pentru voi, construirea unui balcon la parter de bloc cu fundatii sau numai placa, sa studiati comparativ cat ar mai trebui adaugat baneste pana sa va mutati la un apartament cu mai multe camere sau situat la etaj in acelasi sau intr-un alt bloc. Nu este necesar sa ne sunati pentru a obtine informatii legate de costul investitiei, deoarece in ultimii ani nu am mai intocmit astfel de proiecte sau devize si nu mai suntem informati despre preturi privind astfel de lucrari. Multumesc pentru intelegere !
arh. Livia Geambasu
TE PROCUPA DOAR SUBIECTE TEHNICE ? ITI RECOMAND SI ALTE ARTICOLE DIN BLOG:
Defineşte-ţi stilul, atunci când îţi reamenajezi casa !
Cât costă serviciile unui designer de interior ?
40 Comments
Bună ziua.Am fost reclamata de un vecin pt.inchidere balcon fără autorizație de construire ( precizez ca blocul este vechi de 40 de ani).Primaria m-a amendat.Am depus plângere contraventionala motivandu-mi plângerea pe prescrierea faptei cfr. art. 31/Lg 50/1991intrucat lucrarea a fost facuta acum mai bine de 20 de ani.Procesul va fi în martie 2022.In situația în care voi obține câștig de cauza pot să înlocuiesc termopanul actual ( necesita inlocuit) cu unul nou sau de data aceasta am nevoie de autorizatie ?.Din punctul meu de vedere e doar înlocuire de material degradat ( termopan)cu unul nou de o calitate mai buna.Astept cu interes răspunsul dvs.Multumesc.
@Sofia Nu aveti nevoie de autorizatie pentru inlocuirea tamplariei daca pastrati culoarea unitara a tamplariei intregii fatade de bloc. Dar asteptati sa va lamuriti in privinta stingerii litigiului.
Mulțumesc f.mult.
Buna ziua! In 2020, oct. am achizitionat un apartament, intr-un bloc residential, cu o foarte mare suprafata pe care ne-au dat-o in proprietate. (Cota de impozit pe spatii comune, spatiul tehnic, este mai mica decat cota de impozit pe terenul neocupat, acces la loturi, etc. De fapt accesul este mai mult la parcari, pe care le-a vandut dezvoltatorul! ). Problema este ca eu locuiesc oarecum pe partea din spate. Am inchis balconul, in 02.2021, asa cum era stipulat in contractul de vanzare-cumparare: se poate face numai cu sticla armonica, in conditiile legii. Eu detin un balcon gen loggie. (intr-un bloc cu 300 apartam. sunt cam 55 inchise si inca sunt multi doritori). In ipsa inchiderilor, apa din precipitatii patrundea in balcoane! Acum, presedintele asociatiei, doreste sa cerem acordul asociatiei si sa prezentam autorizatii de constructie! Retroactiv, ce putem face?! Multumesc
@ Maria
Se judeca de catre administratiile locale precum orice constructie edificată fară autorizație de construire.
In acest sens, va trimit sa va informati dintr-un articol explicativ din blogul unui alt site al firmei noastre, aici: http://architectaj.ro/index.php/2021/08/01/intrare-in-legalitate-constructie-edificata-fara-autorizatie-de-construire/
Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc din 1947 din zona protejata – nr. 204 pe LMI si vreau sa inchid balconul cu termopan. Imi puteti spune va rog daca stiti ce pasi am de urmat? Balconul este acum inchis cu cornier dar fara autorizatie de mai mult de 20 ani doar ca arata jalnic. Vreau sa stiu daca am vreo sansa sa il inchid vreodata si la cine sa apelez pentru un astfel de proiect.
Multumesc
@ Adelina _ Mai mult decat am scris in articol privind pasii + raspunsurile scrise celorlalti utilizatori care au aceeasi problema de rezolvat, nu am ce sa va spun. Va rog sa investiti timp sa va documentati si din comentarii.
Zonele protejate sunt aspru judecate. Primaria ar fi fericita sa desfiintati total acel cornier si sa nu mai inchideti balconul, gasind alte solutii de protectie termica (alta tamplarie la fereastra camerei, izolarea peretilor, etc.). Daca vreti sa mariti spatiul locativ al camerei cu acel balcon, atunci urmati pasii extinderii locuintei, adica autorizatie de construire pentru extindere constructii existente.
Apelati la orice alti arhitecti. Prietenii mei pe care i-am intrebat au agenda de lucru plina pe termen cam lung.
Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc nou din sect 4 si dorim inchiderea balcoanelor.
Am apelat la serviciile proiectantului initial care ne-a realizat un Studiu de fatade, permitand inchiderea atat cu sticla glisanta cat si cu termopan, in functie de solicitarea proprietarilor. In acest studiu nu vor fi inclusi toti prorietarii, o parte dintre acestia nedorind inchiderea balconului sau cel putin nu in viitorul apropiat. Proprietarii in cauza vor apela la proiectantul initial ulterior, cand vor dori inchiderea.
Intrebarea mea este urmatoarea: este adevarat ca dupa 5 ani de la construirea imobilului, nu ar mai fi nevoie de autorizatie de constructie, implicit de acordul proiectantului initial? Daca da, este vreo lege data in aceasta privinta?
Multumesc anticipat!
O zi buna!
@ Gabriela
Nu am cunoștință de vreo lege care să enunțe că după 5 ani nu ar mai fi nevoie de autorizație de construire și implicit acordul proiectantului inițial. Vă rog să îmi comunicați și mie, în cazul în care aflați concret care este baza legală nouă, pentru a actualiza acest articol în folosul comunității online. Vă mulțumesc !
Buna seara! Urmeaza sa locuim intr-un bloc nou, in sectorul 4, in care abia se semneaza contractele de vanzare cumparare. Apartamentul este la parter si are balcoane. Dezvoltatorul are in contract o precizare de a nu se inchide balcoanele din bloc. Insa avand in vedere ca suntem 10 apartamente la parter, in fata balcoanelor sunt atat parcare, cat si strada de acces, cred ca vom fi putin vitregiti atat de noxele care ne vor intra direct in case, cat si de zgomotul produs pe caile de acces. Sa nu mai vorbim de securitate, avand in vedere ca nu este nici macar un parter inalt. Avem vreo sansa sa reusim obtinerea autorizatiei pentru inchidere balcoane in conditiile date?
@ Elena
In cazul in care, prin construirea de balcoane, volumul nou se apropie la mai putin de 5 m de spatele autovehiculelor parcate (sursa de noxe) atunci nu aveti sanse. Legislatia obliga aceasta distanta pe care dezvoltatorul si-a asigurat-o prin faptul ca volumul de la parter este retras.
Afirmatia: “cred ca vom fi putin vitregiti atat de noxele care ne vor intra direct in case, cat si de zgomotul produs pe caile de acces” v-o veti asuma inainte de a semna contractul, este pe proprie raspundere, dezvoltatorul atata poate sa va ofere, nimeni nu va forteaza ca sa cumparati. Poate ca tocmai de aceea are la parter preturi mai prietenoase comparativ cu nivelurile superioare. Personal, prefer locuirea la niveluri cat mai inalte, nu am probleme nici cu ultimul etaj terasat, deoarece in ziua de azi sunt alte tipuri de materiale de izolare termica si hidro, mult mai performante fata de cele din trecut folosite la blocurile comuniste.
Despre securitate, acelasi risc exista si la o locuinta individuala fara supraveghere electronica si afirmatia nu isi are sens, deoarece infractorii pot sa patrunda si pe alta fereastra a apartamentului care nu va fi inchisa in balcon, de exemplu, pe la bucatarie.
Mai precizez ca, o incercare de a autoriza balcoane inchise la parter nu ar fi posibila decat cu un proiect comun pentru toti proprietarii de la parter. Sectorul 4 nu inregistreaza astfel de cereri in alte conditii, adica nu admit cereri individuale la locuintele colective.
Bun, se schimba apropierea noului volum. Dar prin inchiderea cu sticla nu se schimba? Pentru ca la aceasta se pare ca nu sunt discutii. Da, toti vecinii de la parter sunt de acord si ar fi un proiect comun
Noul volum este alcatuit dintr-un parapet plin cu inaltime variabila si deasupra sticla, cu sau fara bare de protectie, dupa caz. Prin urmare, da, si cu sticla se schimba distantele. Puteti sa incercati, totusi la primarie, am intalnit interpretari fie permisive fie severe ale aceleiasi legi. Depinde de la o primarie la alta si de cum ii bate vantul. Incepeti prin a cauta un birou de arhitectura. Mult succes ! Am sa va scriu in privat numarul unor prieteni arhitecti, poate ca vor programa aceasta lucrare, in cazul in care nu gasiti o varianta mai convingatoare.
Multumesc pentru raspuns! Astept mail cu numerele de telefon. Daca ar fi si interactionat mai mult cu primaria sectorului 4 ar fi perfect
Va transmisesem deja datele la ora cand ati scris acest mesaj, probabil ca nu ati citit pana la capat anuntul ca vi s-a raspuns la mesaj. Sper sa fie de ajutor !
Buna seara,
Sper sa ma iertati, insa imi fac curaj sa va adresez o intrebare referitoare la inchiderea partiala a unui balcon mare(aprox.12mp) aflat pe colt la ultimul etaj al unui bloc 3/3, care a „suferit” cateva daune din cauza furtunilor recente. Fiind pe colt, as dori sa il inchid doar pe lateral cumva ( PVC/termopan) pentru a-l proteja de vantul puternic, gheata si ploaia care se aduna in balcon. Deasupra balconului, ca acoperis, se afla placi de policarbonat momentan avariate /partial rupte de vant, motiv pentru care as dori sa acopar balconul cu un acoperis de tip sandwich, mai sigur si mai stabil. Nu doresc sa inchid balconul complet, fiind terasa, doar partial pe lateral ca sa il feresc de daune mai mari datorate ploii si vantului.
Sper sa ma puteti indruma/ ajuta cu cateva sfaturi avand in vedere situatia actuala.
Multumesc frumos.
@ Mihaela C.
Nu este necesar sa va cereti iertare.
Este esentiala calitatea executiei la copertina pentru ca veti fi responsabila in cazul in care le va lua vantul si pe acestea si vor nenoroci accidental oameni sau animale. Va indemn sa apelati la o firma care sa va dea garantie asupra lucrarii. Panourile sandwich cel mai probabil ca vor fi montate pe o structura metalica in consola. Va trebui la terminatie sa fixeze si un sort din tabla cu picurator pentru apele pluviale sau provenite din topirea zapezii, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba o panta de minim 4%.
Prinderile scheletului metalic, de regula, se fac la nivelul grinzii din beton armat si ar fi bine sustinerea sa se intample cu ancore fixate chimic, ceea ce inseamna costuri mai ridicate, dar sunt necesare macar in punctele cheie. Panourile sunt usoare, dar este vorba de greutatea proprie a structurii, depinde si de consola cat de mare va fi. Un montant vertical in colt si sustinere si in capete sunt urate, posibil ca asa aveti si acum. D.p.d.v. estetic este de dorit sa fie doar in consola, dar numai daca se realizeaza fixare si cu ancore chimice, asa cum v-am spus.
Mai exista sisteme de copertine prin agatare de niste cable (nu cabluri !) la 45 grade se vad. Copertina propriuzisa din sticla /plexiglass este greu de intretinut si nu o recomand, in cazul dvs.
Blocul fiind cu 3 niveluri, posibil sa fie unul foarte vechi din caramida cand in anii ’50-’60 nu prea se construia nici macar cu centuri din beton. Prin urmare, mare grija la materialul suport sa nu fie imbatranit si macinat, mesterii sa realizeze o mica decopertare ca sa constate starea acestuia. In cazul prinderii de caramida este cu totul alta solutie, este nevoie de sustinere verticala si reazeme la partea superioara.
Panoul din lateral trebuie sa fie cat mai “invizibil” pentru a nu altera estetica fatadei si pentru confortul dvs vizual. Daca nu sunt bani decat de PVC, atunci nu am ce sa comentez. Mi-ar fi placut panou din sticla securizata transparenta sau sablata, daca nu aveti intimitate fata de vecini, care sa se prinda doar pe 3 laturi (sus, jos si la nivel zid exterior apartament). Daca sticla este sablata, devine cam totuna cu un panou din alt material opac, dar atentie la culori sa se piarda in culoarea fatadei sau sa fie in rame de culoarea tamplariei dominante a intregului bloc.
Bună seara,
Vă mulțumesc din suflet pentru răspunsul dvs. detaliat și prompt. Azi am depus la Primărie documentația necesară obținerii Certificatului de Urbanism. Pe baza acestuia sper să reușesc să obțin (cât de repde) Autorizația de Construcție până la sosirea iernii și să reușesc să evit alte daune provocate de vânt și ploi. Doamna de la Registratură m-a repezit și mi-a spus că sunt mici șansele să obțin ceva, însă nu vreau să mă las, vreau să fac lucrurile corect până la capăt și pe căi legale. Sper să reușesc deși am multe drumuri de făcut ßă obțin toate actele necesare obținerii AC.
O seară liniștită.
Buna seara,
Va rog, se poate sa-mi spuneti care este documentatia necesara pt a obtine autorizatia de inchide a unui balcon la ultimul etaj.
este prima data cand aflu ca este nevoie de autorizatie pentru a inlocui cu termopan balconul care momentan este inchis cu acel cornier vechi. Si pe post de acoperis o placa subtire de un material care se pote desprinde in orice moment.
Va multumesc frumos!
@ Simona Serban_ Va rog sa cititi raspunsul pe care i l-am dat @ Adelina
Bună ziua,
Locuiesc la parterul unui bloc din 2004 și nu avem balcon.
Aș dori să solicităm construirea balconului având în vedere că la etajul unu exista balcon.
Întrebări :
1. Din câte am înțeles în urma informațiilor scrise de dvs, se poate costrui balconul? Adică poate fi construit doar conform spatiului ocupat de balconul de la etajul unu.
2. Există în cadrul primăriilor un departament unic pt obținerea acestor aprobări?
3. Pot construi in regie proprie sau cu firma?
4. Credeti ca gasesc o societate care sa se ocupe de toate aceasta documentatie?
5. Oare stiti care este valoarea taxelor si durata obtinerii documentelor pentru anul 2021?
7. Care ar fi valoarea construcției, este obligatoriu să apelăm la vreo firmă autorizată de primărie, sau putem apela la orice firmă de construcții?
Vă mulțumesc anticipat,
@ Smaranda Vasilica
Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund.
1. Se poate construi in proiectia balcoanelor de la etajele superioare. Pentru iesirea din aceasta forma, posibil sa se complice lucrurile, sa va ceara PUD de exemplu, depinde de localitate sau sector si mai ales de amplasament. MAi este o lege ca ferestrele de la parter sa fie la o distanta de minim 5 m fata de parcarea blocului. Nu se respecta, depinde de localitate cat de permisivi sunt cei din primarie.
2. Nu ! Este unicul departament de Urbanism.
3. Legea 50 republicata mentioneaza > specialisti. Atata timp cat se va emite o Autorizatie de Construire, se va face si receptia lucrarii, vi se va specifica la finalul Autorizatiei ce aveti de facut (de anuntat primaria cand veti incepe lucrarea si alt anunt pentru cand ati finalizat, posibil si ISC, etc … dupa caz)
4. Dap ! Birourile de arhitectura care va pot recomanda si executanti cu care au mai colaborat si au fost verificati privind competentele profesionale.
5. Variaza de la o localitate la alta durata. Chiar si valoarea taxelor. Nu pot sa va insumez costul taxelor, atata timp cat nu aveti certificatul de Urbanism ca sa vedem ce avize vi s-au cerut.
7. Este o ilegalitate ca vreo primarie sa va sugereze anume firme. Apelati la oricare firma acreditata. Costul investitiei real se poate estima abia dupa proiectarea faza 2 PTh (proiect tehnic de executie din care reies exact cantitatile si se poate intocmi devizul). Un constructor activ poate sa va estimeze pretul, insa trebuie sa ma fie si onest. Verificarea se face prin devizul arhitectului care si acesta ar fi bine sa fie un specialist experimentat. Costul depinde si de tipul de inchidere cu sticla: un pret mai jos este in varianta cam uratica > profile PVC + geam termopan Float (= neperformant, va vor “plange” iarna) ori cu geamuri Low E versus varianta de inchidere in sticla retractabila scumpa. Depinde si de cate canaturi (ochiuri de la ferestre) se vor deschide (prin glisare ori rotire in linii de ax verticale / orizontale. Sunt necesare etansari responsabile si termoizolari bune ca sa nu apara punti termice (condens).
Locuiesc la casa la curte ,am un balcon pe lateralul casei,vreau sa- l inchid cu geam, mai am nevoie de autorizatie de constructie?
@ Badulescu Florica
V-am raspuns mai cuprinzator in email …
Buna ziua,
Este o constructie relativ noua, executata in baza unei autorizatii de construire? De cati ani ? In ce localitate ?
Sunteti la mana administratiei locale, cat de scrupulosi sunt ei sa aplice legile care totdeauna lasa loc de interpretare.
Cautati in L nr. 50 din 29 iulie 1991 (**republicată**) ce categorie de lucrari necesita autorizare.
In cazul dumneavoastra este la limita legalitatii sa nu autorizati pentru ca modificati fatada autorizata, dar va recomand sa cereti in scris un punct de vedere al departamentului de urbanism din primarie. Depinde mult unde este localizata casa, la sat sau la oras … si in care oras, deoarece legea nu se aplica egal, din pacate.
Vorbiti cu un cadastrist daca accepta sa actualizeze cartea funciara cu acest releveu modificat, balconul devenind locuibil.
Depinde de multi factori incadrarea cu sau fara autorizare, cateva argumente pentru o incadrare fara autorizatie:
– este o investitie privata
– cladirea fiind o locuinta individuala este o constructie de importanta redusa
– ca functiunea va fi una obisnuita, poate de sera pentru plante de exemplu, cu un grad de risc scazut pentru structura casei (trebuie sa comandati o expertiza structurala)
– sper ca nu afecteaza in vreun fel vecinii prin umbrire datorita acestei inchideri (rareori e de luat in calcul)
– nu invadati intimitatea acestora deoarece balconul oricum exista si in cazul in care este o casa noua, fatada este la minim 3 m distanta fata de limita de proprietate cu si balconul nu depaseste cu mult o consola de 1 m; … sau este o terasa peste un partial de parter si gresit ati numit-o balcon?
– daca balconul se afla la o inaltime mai mare de 3 m fata de trotuarul de garda amenajat de dedesubt (daca exista) sau de la terenul amenajat apropiat (alee de acces), atunci nu modifica parametrul urbanistic POT pentru ca nu se adauga la suprafata construita care ocupa terenul; este hilar de ce sub 3 m inaltime intra in calcul, dar asa prevede legea); ar afecta doar CUT;
Va trebui modificat cadastrul pentru impozitare pentru ca se va mari suprafata locuibila si pentru cazul in care veti dori sa o vindeti vreodata. Oricum, legea va obliga sa actualizati cartea funciara.
Daca primaria va raspunde la punctul de vedere cerut ca trebuie sa solicitati un Certificat de Urbanism informativ, atunci, cel mai probabil mai departe veti avea nevoie de un arhitect.
Multi se gandesc sa simplifice totul, sa inchida balconul fara a mai cere nici macar punct de vedere, mai ales ca nu este pozitionat catre strada. In realitate nimeni nu sesizeaza, dar puteti sa fiti amendata doar daca deranjati in vreun fel vecinii si depun o plangere sau in momentul cand va trebui sa vindeti va aparea in cartea funciara ca fiind o modificare fara acte;
Recomand sa cereti si parerea unui structurist in cazul in care casa este batrana si depinde din ce elemente vreti sa inchideti.
Cat despre estetica, personal urasc PVC-ul … Va puteti orienta la inchideri cat mai invizibile din sicla retractabila, daca suporta bugetul dvs asemenea cheltuieli. Daca vreti sa deschideti balconul inchis cu camera, intram in alte discutii tehnice, termo si hidroizolari severe … Nu am timp de mai mult, imi cer scuze.
Mult succes !
Buna ziua. Am achiziționat un apartament prin programul prima casa. Ap este la et 1 si are balcon deschis. As dori sa il inchid. Nu mi este deloc clar de ce acte mai este nevoie in 2021 si de unde se pot procura unele dintre acestea :( ma puteti ajuta, va rog? Daca mi puteti raspunde in scris, ar fi perfect. Multumesc anticipat
@ Bianca Mircea
La inceputul articolului am marcat boldit extrasul din legea Legea nr. 193/2019 cu necesarul de documente. Daca nu va descurcati cu memoriul, apelati la un arhitect. Din pacate eu si echipa nu avem timp sa intocmim astfel de documentatii, pentru o mai lunga perioada calendaristica.
Multumesc pentru intelegere !
Bună ziua,
Locuiesc la etajul 1 al unui bloc situat în Sectorul 1 al Mun. București.
Apartamentul are toate geamurile pe aceeași parte. M-ar interesa amenajarea unui spațiu deschis, pe copertina blocului. Sub geam, este construită deja această copertină, care se întinde pe toată lungimea blocului (blocul are 3 scări), eu stau la scara 3. Se poate ieși din apartament pe copertină, iar dacă este posibil se poate desființa o cotă parte din oricare perete, de la orice cameră, se poate face o ieșire. În contextul în care, blocul este la bulevard, ma interesează o modalitate prin care să pot amenaja ceva simplu (o structură de lemn sau fier, sau orice alt material care să nu exercite greutatea ce ar pune în pericol siguranța publică)
Impreună cu vecina de lângă noi, am dori amenajarea acestui spațiu de relaxare, care să ne permită să punem o măsuță, iederă, etc..
Care ar fi valoarea construcției? Este obligatoriu să apelăm la vreo firmă autorizată de primărie, sau putem apela la orice firmă ?
@ Forcos Cristina
Buna ziua !
Constructia in ce an a fost edificata ? Daca este o autorizare recenta, trebuie sa va adresati proiectantului cladirii.
Intrucat s-ar modifica fatada principala a constructiei (oricare fatada daca s-ar modifica), inainte de a cere un Certificat de Urbanism, as solicita un punct de vedere premergator de la primaria de sector, pentru Bucuresti, sau primaria localitatii – departament Urbanism, ca sa aflati daca scapati doar cu o schimbare de tema (in cazul unei constructii noi).
Arhitectul trebuie sa fie foarte convingator ca se vor aduce prin aceasta interventie imbunatatiri estetice ale unei constructii, tocmai pe fatada principala catre bulevard, altfel, doar pentru cresterea calitatii vietii dumneavoastra nu cred ca vor fi interesati de modificarea partiala a unei copertine existente deja pe toata lungimea fatadei. Va trebui facut un studiu de fatada concertat pentru toti proprietarii de la acest nivel, sa fie o interventie coerenta pe toata fatada, altfel, pentru numai doua apartamente va aparea ca un dinte in plus pe o dantura. Trebuie ca in viitor toti sa construiasca fix in acelasi sistem constructiv, estetic si dimensional, sa se monteze acelasi tip de balustrada. Cum ar fi ca fiecare doua apartamente sa construiasca foarte diferit ?
Nu aveti sanse de aprobare doar pentru doua apartamente.
Problema este cu expertiza existentului si relatia cu noua structura despre care vorbiti. Ati intuit sau vi s-a comunicat ca nu se va referi doar la copertina care a fost proiectata doar sa sustina greutatea zapezii, nefiind oficial circulabila. In functie de exigentele primariilor, expertizele adesea in ultimii ani s-au referit la intreaga constructie, chiar si pentru o interventie atat de mica. La adaugiri de elemente constructive (este vorba de o consola generoasa) si chiar numai consolidari de copertina existenta, trebuie expertul sa motiveze relatia cu intreaga constructie pentru ca vor interveni suduri chimice, dezvelire partiala de fatada ca sa se ajunga la ceea ce este sub finisajul exterior, etc.
Zidul de exterior daca este beton monolit (bloc vechi pe sistem de diafragme) de asemenea trebuie calculat de catre expert daca este posibil sa desfiinteze partial sau total parapetul de sub vreo fereastra, actiune care ar putea dezechilibra momentele de stabilitate ale constructiei, poate da, poate nu, calculul se va referi la toata constructia, adica nejustificat de mari costuri. Daca este zidarie de caramida (umplere intre cadre din beton armat, adica intre stalpi si grinzi) este mai simpla treaba.
Posibil ca vi se va cere acordul tuturor vecinilor din cadrul asociatiei de proprietari, depinde de primarie si hotararile consiliului local, sau numai al conducerii asociatiei.
Nu putem vorbi de o valoare a investitiei pana nu veti afla din Certificatul de Urbanism exact ce vi se va cere.
Nu este deloc obligatoriu sa apelati la o firma anume. Trebuie sa fie insa o firma de constructii acreditata la Registrul Comertului cu un CAEN adecvat si pasii de autorizare si receptie lucrari se vor efectua la fel de complex ca la o casuta, aproape. Sa nu fiti surpinsa de costul “hartiilor” care se vor intocmi.
buna ziua …locuiesc in bucuresti intr un bloc nou din 2017va rog sa mi spuneti ce trebuie sa fac sa obtin o autorizatie pentru un balcon deja inchis din 2018…deoarece am primit amenda acum in 2021 ca nu am aceatsa autorizatie, la sesizarea unui vecin din cate am inteles eu de la presedintele blocului …acum toti care au balcoane inchise au primit amenda …eu stau la etj3 ..am depus deja pentru certificat de urbanism …dar mai departe nu stiu ce sa fac …am citit dar nu imi este clar in situatia mea ce trebuie sa fac …repet eu deja am inchis balconul fara priect dar autorizatie..multumesc frumos
@ D-na Georgeta
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund. Va rog sa ma sunati la 0723.052.032 chiar si in weekend intre 8.00 – 20.00
Buna ziua,
Locuiesc la bloc, iar apartamentul de langa mine este inchiriat, se perinda tot felul de oameni. Balcoanele nu sunt lipite, dar sunt deschise si sunt din sticla. As dori sa inchid partea dinspre acest vecin cu sticla opaca de sus pana jos, practic un fel de perete paravan pentru intimitate. Am nevoie de autorizatie pentru aceasta lucrare? Multumesc anticipat!
@ Ioana
Nu aveti nevoie de autorizatie pentru acest tip de separator
Buna ziua! Locuiesc intr un bloc nou in sector 3 , la ultimul etaj. Balconul este lung de 11 m si nu are acoperis. Dorim sa-l inchidem, dar Autorizatia e dificil de obtinut deoarece se poate obtine doar pt tot blocul.
Ori inchid toti, ori niciunul. Unii dintre locatari nu au deloc aceasta intentie, asa ca fiecare isi asuma pe cont propriu ceea ce face. Mentionez ca neavand acoperis balconul, e f frig iarna, ploua , bate vantul, apartamentul fiind intr-o zona expusa schimbarilor climatice.
Unii locatari au inchis balcoanele pe propria raspundere si noi intentionam sa facem asta in curand. Cat de grava e abatetea aceasta, avand in vedere ca nu putem obtine autorizatie pe cont propriu?
V-am raspuns prin e-mail.
Bună ziua
Dumneavoastră aveați deja închis balconul si aveați si autorizație?
Și aveați lipsa proiect ?
Amendă în valoare de?
Sau avertisment?
@ Macovei Cosmin
Nu se intelege cui adresati intrebarile. Trebuia sa raspundeti prin Reply acelui comentariu. Ati postat in camp la articolul meu :)
Buna ziua! Imi puteti spune va rog in ce sector locuiti, si cat a costat amenda? Sunt in situatie similara, bloc 2017, am inchis un balcon tip loggie care da spre curtea interioara a blocului, presedintele asociatiei de proprietari nu mi-a eliberat acord, intreband ce a spus primaria. Astept eliberarea certificatul ui de urbanism, am proiectul tehnic, nu architectural. Mai este un Vecin cu balcon inchis cu termopan, si mai multi au sticla glisanta. Am fost amenintata ca ma vor reclama la primarie si politie… Sa stiu la ce sa ma astept! Multumesc mult!
Imi cer scuze, dar revin cu completare:inteleg ca o lege din 1991 spune ca se prescrie inchiderea balcoanelor fara autorizatie, daca au trecut mai mult de 3 ani. Cel care mai are balconul inchis cu termopan este cenzorul, si bineinteles pe el asociatia nu cred ca l-a reclamat, asteapta sa treaca cei 3 ani, se apoprie termenul! Eu nu doresc sa fac rau nimanui, dar mi se pare nedrept ca doar unii sunt controlati si reclamati…va multumesc si imi cer scuze din nou!
Bună ziua,
Locuiesc la parterul unui bloc și nu avem balcon.
Aș dori să solicităm construirea balconului având în vedere că la etajul unu exista balcon.
Întrebări :
1. Din câte am înțeles în urma informațiilor scrise de dvs, se poate costrui balconul făra fundație? Adică poate fi construit doar pe platforma de asfalt deja existenta . ( nu este pe spațiu verde).
2. M-am mutat în apartament în anul 2016 și vechiul proprietar mi-a transmis aprobarea asociației de proprietari și o schiță a balconului atașat la releveu.
Având în vedere că balconul este construit la acest apartament contează cine este noul proprietar?
3. Există în cadrul primăriilor un departament unic pt obținerea acestor aprobări?
4. Dacă nu se lucrează cu fundație cât de sigură este construcția?
5. Ce aprobări sunt necesare dacă nu se construiește cu fundație?
6. Care este valoarea taxelor pentru anul 2021?
7. care ar fi valoarea construcției și dacă este obligatoriu să apelăm la vreo firmă autorizată de primărie, sau putem apela la orice firmă de construcții?
Vă mulțumesc anticipat
@ D-na Mihaela
V-am raspuns direct prin email.