Defineşte-ţi stilul, atunci când îţi reamenajezi casa !

Care este stilul de design interior care ţi se potriveşte ?

este prima întrebare pe care o adresăm unui client după ce l-am ascultat ce nevoi are şi de ce se află el în acel moment într-o discutie cu noi, în cadrul unei şedinte de consultanţă (online sau offline). Cel mai adesea, beneficiarii nu ştiu să le numească si nici nu este necesar, dacă ne arată ce fel de imagini şi-au salvat în telefon cu amenajări interioare care ar ilustra visul lor care le proiectează în propria minte cum va arăta viaţa lor în noua casă. Îl ajutăm să navigheze şi prin alte stiluri pe care nici nu le remarcase, dar acum, vorbind cu noi, parcă încep sa îi placă noi variante. În urma procesului de eliminare, îl ajută să exclame: “Oh ! Cu siguranță, aici sunt eu !”. Acesta este pasul la care ajungem ca să putem sa îl ajutăm si să îl apropiem de ceea ce este el.

Întrucât stilurile se schimbă şi evoluează constant, iar mulți, dacă nu chiar majoritatea oamenilor, pot fi o combinație a doua stiluri, deşi vorbim de stiluri care au aparut în ani diferiți, pe cele asemanatoare le voi comasa în aceeaşi categorie. Aici intervine distracția pentru noi! Prin urmare, astăzi cititi un curs rapid despre stilurile de design care au prins în Europa si în România, trend-uri care au dominat anii 2020 si pe acest 2021, în care ne aflăm. Spuneți-ne în comentarii, care este stilul vostru ?!

BOHO, HYGGE, COZY – BOEM
Stilul boem (AKA Boho / Cozy pentru majoritatea), a devenit foarte popular în ultimii 5 ani, deși rădăcinile sale datează de mai mult timp. Hygge nu este vorba doar despre un anume stil în designul de interior (sau produs), este despre un stil de viata pe care danezii l-au izolat si promovat puternic. Desigur că a prins pentru acea “culcușeală – cuibăreală” și acel “acăsică”. Stilul Boho se referă la împreunarea elementelor naturale și organice într-un aspect foarte distinct, iar în România a devenit o fuziune cu Etno-Românesc, o amprentă proprie poporului si binevenită atunci când îl găsim în proportii mici integrat într-un tot modern. Veți regăsi materialele: lemn, rattan, bambus și textile în acest stil, un mix de culori naturale cu strălucitoare și saturate. Este exotic, este jucăuș și este foarte căutat. Boho te ajută sa te simți “acasă”, ca într-un cocon protector, cald și moale. Te vor ajuta la decorare covoarele autentice tesute in razboi, vechi poate si de 70-100 de ani, pe care le poti cumpara de la Made With Love in Romania

Stilurile Boho, Cozy, Boem
Sursa foto: Pinterest (Sorry, I can’t find the original !)

ECLECTIC
Din toate punctele de vedere, acest lucru ar putea fi numit vărul ceva mai rafinat al lui Boho. Are o mulțime de asemănări în ceea ce privește natura colectată, combinațiile de culoare și estetica curată. Cu toate acestea, piesele sunt mai puțin organice, însă mai stilate. Este un Boho amestecat cu Vintage şi uneori, neaşteptat cu Glamour sau elemente din stilul Elegant. Camerele eclectice ar putea fi umplute cu piese iconice din aproape fiecare stil și, când sunt combinate corect, toate funcționează împreună.

Sursa foto: Amy Lau Design

JAPANDI, MINIMALIST – MODERN
Este un stil modern hibrid între două stiluri minimaliste: scandinav si japonez aflate la capătul opus al spectrului format din stilulire Boho sau Eclectic. Mulți oameni simt că minimalismul poate fi rece, dur și steril, dar în realitate, stilul minimalist este doar foarte înrădăcinat în forme cel mai adesea rectangulare. Nu veți găsi mai nimic strident în acest stil de înfrumusețare a casei, nici obiecte în axces care sa încarce. În mod obișnuit, stilul are o paletă de culori mai neutră, ocazional cu accente bine-venite de culoare.
Minimalismul pur are linii foarte curate și forme simple, cu toate acestea stilul trăiește cu succes pe piaţa de design după binecunoscuta mantră „mai puțin înseamna, de fapt, mai mult (Less is More)”. Folosește obiecte de mobilier si decor foarte, foarte rafinate, premium, și toate dintre aceste elemente trebuie să aibă un scop, nimic nu este de prisos riscând să aglomereze spațiul inutil. Nu veți găsi prea multe obiecte sau straturi de dragul unor capricii de moment.

Japandi stil
Sursa foto: Home Vogue Brasil

ELEGANT
Este stilul rafinat, “cu greutate” pentru care merita sa ai rabdare si sa astepti pana sa aduni bani suficienti, daca pentru moment bugetul tau este limitat. Poti sa il pui in opera in timp. Este nedemodabil ! Cred ca acesta este un avantaj major.

Stilul Neo-Memphis
Sursa foto: Kelly Hoppen Designer – London

LUXURY, GLAM stilul LUXOS
Acest stil este ajuns la maturitate prin rafinarea si modernizarea a tot ceea ce a pornit de la glorioasele stiluri regale strălucitoare, suprafete mari acoperite cu aur si folosind culori şi texturi armonios îmbinate. Materialele textile sunt de lux, precum pielea (pielea de căprioară) catifeaua, blana naturală, culori în tonuri pe care le regăsim în bijuteriile scumpe cu pietre pretioase, lemnul masiv. Este foarte elegant și strălucitor, folosește cele mai fine finisaje. În acest stil, veți vedea o mulțime de accesorii preţioase (feroneria tâmplariilor, bateriile instalaţiilor sanitare, obiectele de iluminat, accesoriile de prins draperiile, lenjeriile de pat, imagini cu puternic impact vizual si tactil, care îi conferă acel aspect elegant de high-class residence, un trai “cu stil”. Atrag atenţia ca dacă un stil Modern sau Boho pot să arate excelent si cu bani mai puţini investiţi, stilul luxos, dacă este simulat cu bani puţini, devine un mare kitsch. Vă rog să reţineţi aceasta. Se vede foarte clar în fiecare detaliu. Despre fotografie: interiorul este decorat de „Design Intervention”, care este unul dintre studiourile de design de top din Singapore! A fost înființată în 2004 și este condusă de partenerii Nikki Hunt și Andrea Savage. Masa este o creatie BOCA DO LOBO, un brand exclusivist care produce obiecte cel mai adesea manual si raspund unicitatii cerute de clientii pretentiosi si excentrici.

Stilul Luxury
Sursa foto: Brabbu

NEO-MEMPHIS
Este copilul rebel al designului de interior al anului 2020, este reinterpretarea designului Memphis creat în anii ’80 la inițiativa lui Ettore Sottsass (designer italian) și a unui grup de designeri și arhitecți milanezi. Combinații bizare de forme, culori vibrante și modele nebunești, acestea sunt caracteristicile designului Neo-Memphis care îmi place mult, pentru că are personalitate.

Stilul Neo-Memphis
Sursa foto: Amy Lau Design

MODERN-ORGANIC
Este neutru, primitor și casual. Se leagă de modernitate prin paleta sa estetică și de culori curată, dar acest stil se referă la folosirea textilelor și texturilor neutre pentru a crea interes mai degrabă decât a şoca prin culori. În acest stil, veți găsi o mulțime de imagini cu trimitere la pădure, natură si prin textile în culori tonice, amestecate cu imagini iconice realizate în negru, alamă și crom.

Stilul organic
Sursa foto: Trends Book YT

TRADIŢIONAL, un MODERN cu insertii ETHNO
Tradiționalul este unul dintre cele mai vechi și mai comune stiluri de design. Stilul tradițional este înrădăcinat în moștenire și în forme tradiționale boieresti – burgheze, sau ţaranesti autentice cu un parfum în care românii se regăsesc cu emoţie. Veți recunoaste adesea piese care nu s-au schimbat deloc de când au fost create pentru prima dată, acum sute de ani. Este vorba despre o sedimentare a cunostinţelor despre frumos si original, forme decorate și încorporarea pieselor într-un modern reţinut. Te vor ajuta la decorare covoarele autentice tesute in razboi, vechi poate si de 70-100 de ani, pe care le poti cumpara de la Made With Love in Romania

Stilul traditional
Sursa foto: visuell.ro blog de design interior

În treacăt le mai menţionez pe cele relativ recent apărute, dar care deja sunt considerate prăfuite. Stilul trecător Shabby Chic impus de englezi la un moment dat nu mai este deloc folosit decât prin elemente izolate şi deloc dominante în stilurile Boho sau Traditional-Modern.

INDUSTRIAL
Este un stil agreabil, tot mai puţin folosit în zona rezidenţială, dar căruia încă îi regăsesc frumusetea în amenajarile de spatii de alimentatie publica (restaurante, baruri hipiote / non-conformiste si spaţii pentru servirea mancărurilor tip fast-food). Așa cum afirmă și numele – originile acestui stil se bazează mai mult pe interioare culese din fabricile vintage și diverse mașinării. Duce cu gandul mai mult la masculin decât celelalte stiluri, deoarece folosește mult metal (adesea șine de cale ferată pentru agatarea corpurilor de iluminat, cable – nu cabluri, dar și cabluri metalice, lemn rustic și piele. Cu toate acestea, catifelarea vine prin paleta sa de culori neutre și prin utilizarea obiectelor găsite, care instantaneu pot conferi camerei mult suflet și un caracter cu multa personalitate. Tablourile adesea sunt inspirate din grafica urbană tip Graffiti.

Stilul industrial
Sursa foto: Jellina-Detmar Designer Instagram

MEDITERANEAN
Ataşati şi puternic impresionati de vacanţele petrecute peste hotare în Grecia, Tenerife, Israel, sau tărâmuri îndepărtate cum ar fi Zanzibar, transpun o amenajare de cameră de hotel de 5 stele ca stil al propriei case, folosind microciment în spaţiile de bucătărie şi baie cel putin, culori predominant albe sau tonuri rupte din albastrul marin / navy, momente de verde cald extras din plante, spaţiile cel mai adesea sunt decorate cu obiecte colectate din acele calatorii. Stilul este despre a aduce elementele naturale ale unei coaste de mare sau ocean în interiorul casei tale. Albastru și mult alb, pentru a ajuta tot soarele unei plaje ca să sară în casa ta.

Stilul Mediteranean
Sursa foto: Suzanne-Kasler Design

CASE CU STIL este nucleul în jurul căruia gravitează designul de interior al unei locuinţe. Ceea ce apreciez eu la un interior este “sclipirea” aceea care face diferenţa, acele case aproape exclusiv amenajate cu obiecte create de designeri, nu industrializate în masă, sau cele care pun în valoare obiecte de mobilier datând de la mijlocul secolului, restaurate şi readuse la viaţă.
Să ai stil, te defineste ca persoana rafinată, iubită de toţi pentru că exemplifici un stil de viaţa care face bine psihicului şi indirect trupului.
Nu în ultimul rând punctez că stilul ales trebuie să fie păstrat în toată locuinţa pentru a fi coerent şi sincer.

Case cu stil
Sursa foto: Amy Lau Design

Un studiu sociologic facut de GFK in 2020 în pandemia de Coronavirus, anul când probabil s-a stat şi lucrat de acasă cel mai mult în ultimii 30 de ani, evidenţiază ce le lipseşte românilor ca să se simtă bine acasă:

  • designul interior
  • suprafaţa totală
  • imparţirea spaţiului casei
    Când vorbim de design interior, toţi ne pricepem, până în momentul în care rezultatul unei decorări expusă online public cu mândrie, să zicem într-un grup din vreo reţea de socializare, este forfecată, criticată, dar si pe alocuri lăudată, un feedback dezamăgitor poate, din care câţiva înţeleg că fix aceiasi bani puteau fi investiţi cu un rezultat “wow”, dar mai important, care să servească scopului cu succes, într-o alcatuire care nu le-ar fi trecut prin minte vreodată ca să îl propună pentru propria lor locuinţă, însa arhitectul sau designerul l-ar fi putut ajuta, fără a sărăci iremediabil.
    Personal, îmi este de ajutor să fiu prezentă în aceste grupuri ca să ajut în orele mele de relaxare, dar să şi învăţ, din păcate, din greşelile altora. Important este să aflu care sunt nevoile prioritare ale celorlalţi, în contextul actual.
Case cu stil
Sursa foto: Amy Lau Design

Mai departe nu alimentez vreo polemică, ci vreau să te ajut cu un răspuns la veşnica întrebare:

Care este diferenţa dintre un designer, un arhitect de interior şi un decorator simplu ?

Compeţentele în cadrul domeniului la nivel naţional şi european, deşi în momentul de faţă în C.O.R. (Clasificarea Ocupaţiilor din Romania) apar doar: DECORATOR DE INTERIOARE, ARHITECT, DESIGNER INDUSTRIAL / GRAFIC, etc.. S-a realizat in 2021 introducerea în C.O.R. a profesiei de ARHITECT DE INTERIOR – care necesită absolvirea facultăţii (5 ani) care pe vremea noastră, a seniorilor, era pregătire înglobată în cea de arhitect (“generalist”). Abia după Revoluţie s-au despărţit facultăţile pe specialităţi.
Asadar, ar fi de diferenţiat profesiile de DECORATOR INTERIOR (titlu obţinut prin absolvirea unui curs acreditat) faţă de ARHITECT DE INTERIOR (studii universitare de 5 ani) sau ARHITECT (6 ani) si DESIGNER DE INTERIOR cu studii la facultăţile de Arte sau de pe lângă puţinele universităţi de arhitectură.

În limbajul uzual este folosit termenul DESIGNER DE INTERIOR (mai ales datorită termenului preluat din limba engleză), deşi există diferenţe în sensul că arhitectul de interior are cunoştinţe temeinice faţa de designer ca să facă recompartimentări de spaţii sub semnatură si parafă, atunci când sunt necesare poate Autorizaţii de Construire pentru modificări aduse casei care afectează structura.

Decoratorii pot şi ei sa ajungă la competenţele unui designer, dar anii lipsă de “frecat băncile (computerele)” unei facultăţi vor fi supliniţi de mulţi ani de practică şi permanentă instruire autodidactă. Am observat concret la nume consacrate din media de decoratori care pur şi simplu “nu vad”, nu sesizează greşeli fundamentale de amenajare, cum ar fi interzicerea amplasării de chiuvete şi aragazuri fix în colţul blatului între 2 pereţi care se întâlnesc la 90 de grade, pentru că vei da cu cotul în acel zid în timp ce lucrezi şi stai într-o poziţie nefirească pentru a încăpea în spaţiul oferit (mai ales dacă eşti corpolent/ă). Sau să nu amplasezi un lampadar fix lângă televizor pentru că distrage atenţia de la ecran şi uneori “te orbeşte” dacă nu este calculată dedicat puterea de iluminare a corpului, fragmentarea de spaţii mici cu tot felul de carpete şi preşulete în dormitoare, punerea în valoare a unei unitaţi de aer condiţionat urâtă prin amplasara unei aplice fix sub aceasta şi lumina direcţionată spre în sus (spre unitatea de aer condiţionat), obiecte amestecate din poveşti cu totul diferite fără a le lega estetic în stilul Eclectic agreabil, cel cu noimă, amplasarea greşită a televizorului nu la nivelul ochiului ci undeva sus, ca pe un tablou, şi esti nevoit sa ţii capul permanent răsturnat atunci când eşti aşezat pe canapea, multe, multe, care mă plictisesc acum ca să le enumăr. Evitati simetriile cu excepţia amenajărilor Luxury sau a celor clasice – monumentale. Două lampadare moderne, identice ca model, asezate stânga-dreapta unui televizor în mod glorios şi monumental, este o inabilitate lamentabilă, o gafă de proiectare. Punct !

Dar, hey, am reusit sa scriu pentru tine inca un articol din care afli

Cât costă serviciile unui designer de interior ? (CLICK AICI)

Apelaţi la un designer sau arhitect competent ! Şi aceştia greşesc, dar “le dă în gând” cum să repare cu costuri financiare nesemnificative şi găsesc soluţii mai usor la problemele ivite neaşteptat în procesul amenajării. Traieşte cu stil !